2021 Bingöl Kardeşlik Yılı Etkinlikleri Başladı

Bingöl Valiliği, Bingöl Belediyesi ve Üniversitemizin yürütmüş olduğu “2021 Bingöl Kardeşlik Yılı” etkinlikleri başladı. Her ay bir etkinliğin yapılacağı 2021 yılının birinci faaliyeti olan “Kardeşlik Ahlakı ve Kardeşlik Hukuku Konferansı” Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak’ın moderatörlüğünde 28 Ocak Perşembe günü online olarak gerçekleştirildi.

Bingöl Valiliği, Bingöl Belediyesi ve Üniversitemizin yürütmüş olduğu “2021 Bingöl Kardeşlik Yılı” açılış münasebetiyle düzenlenen “Kardeşlik Ahlakı ve Kardeşlik Hukuku Konferansı”;  T.B.M.M Plan Bütçe Komisyon Başkanı Dr. Cevdet Yılmaz, Bingöl Valisi Kadir Ekinci, Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak ve Diyanet İşler 17. Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in katılımıyla gerçekleşti.

“Kardeşlik Yılıı’nın ilanı çok anlamlı”

Programın moderatörlüğünü yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak,  konferansın açılış konuşmasında duygularını şöyle dile getirdi: “Pandeminin yaşandığı bu zor süreçte ‘Kardeşlik Yılı’ ilan edilmesi fazlasıyla anlamlı. Yıl boyunca kardeşlik için yapılacak faaliyetler ilimiz için, ülkemiz için hayırlı olur. Herkesin kucaklaşacağı, kardeşçe yaşayacağı bir yıl olmasını temenni ediyorum”.

“İyilik halkasında biz de yer almak istiyoruz”

Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan,  hayata geçirilecek olan “2021 Bingöl Kardeşlik Yılı” projesi ile gerçekleştirilecek iyilik halkasında kendilerinin de yer almayı çok istediklerini belirterek,  “ bu yılın ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Bingöl Belediyesi olarak bu projeye destek sağlamak ve iyilik halkasında biz de yer almak istiyoruz. Kardeşlik yılının hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.

“ Kardeşlik Kurumu, toplumda güçlü ilişkiler tesis eder”

Bingöl Valisi Kadir Ekinci de konuşmasında; “2021 Kardeşlik Yılı Konferansının hayırlara vesile olmasını diliyorum. Kardeşlik kurumu geçmişten günümüze toplumun tüm kesimleri arasında güçlü ilişkiler tesis eden nadide kurumlarımızdan biridir. Bu kurum sayesinde dünden bugünde, toplumsal barış, birlikte yaşama, karşılıklı saygı ve sevgi, kültürel ve medeniyet mirasına sahiplenme ve geleceğe aynı inanç ve hedeflerle bakma gibi konularda önemli mesafeler aldık” dedi. Bu proje ile amaçlarının; inançlarımızın ve kültürümüzün temel düsturu olan ‘Müminler Kardeştir’ ilkesinden yola çıkmak olduğunu ifade eden Vali Ekinci, şunları söyledi:  “Bu proje vesilesi ile unuttuklarımızı yeniden hatırlamak gayesindeyiz.  Kardeşlik bağını güçlendirerek, toplumsal barışı ve huzuru tesis etmeyi, insanlar arasında yaygın olan kötülüklerden sakınılmasını sağlamayı ve bunlara çözümler üretebilmek şuuruyla hareket edeceğiz. Kardeşlik yılı çalışmamız yıl boyunca devam edecektir. Her ay ayrı bir tema ile kardeşliği ele alacağız. Allah hayırlı sonuçlar almayı nasip etsin.”

“İsani kalkınma olmazsa, diğer kalkınmalar tek başına bir mana ifade etmez”

AK Parti Bingöl Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyon Başkanı Dr. Cevdet Yılmaz; “Kalkınmanın sadece maddi ve fiziki unsurlardan ibaret olmadığını belirterek, insani kalkınma olmadan bunlar tek başlarına bir anlam ifade etmezler” dedi. Dr. Yılmaz, “Önemli bir çalışmanın başlangıcını bugün gerçekleştiriyoruz. Bu güzel, anlamlı ve zamanlı projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Uzun yıllar kalkınma ile ilgilenmiş biri olarak, kalkınma sadece maddi ve fiziki unsurlardan ibaret değildir. İnsani kalkınma olmazsa bunlar tek başına anlam ifade etmez. Manevi dayanışmaya ve gönüller arası dayanışmaya ihtiyaç duyduğumuz bu dönemde, kardeşlik kavramı çok daha anlamlı olduğuna inanıyorum” şeklinde konuştu.

“Kardeşlik bir edebiyat değil; hukuktur, ahlaktır”

Diyanet İşleri 17. Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, kardeşliğin bir edebiyat değil, bir hukuk ve ahlak olduğuna dikkat çekerek, “Kardeşlik ahlakının çiğnenmesi, kardeşlik hukukunun çiğnenmesine götürür” dedi. Görmez konuşmasına şöyle devam etti: “Bingöl’de yaşayan ve Bingöllü kardeşlerimi en kalbi muhabbetimle selamlıyorum. Böyle projede emeği geçen, katkısı olan herkese teşekkür ediyorum. Zor bir dönemden geçiyoruz ve bu dönemde böyle bir başlığın seçilmesi çok güzel ve manidar. İnşallah bu dönemi atlattıktan sonra, pandemiden dersler ve ibretler almış olarak, yenilenmiş olarak daha adaletli, kardeşlik ahlakı ve hukukunun yerleştiği dünyaya kavuşmayı Yüce Rabbim herkese nasip etsin. Seçmiş olduğunuz başlık şu açıdan çok önemli; kardeşliğin bir ahlakı ve bir hukuku var. İbn-i Haldun der ki, ‘Şehirlerin ruhu var, sadece insanların ruhu yok şehirlerin de ruhu var’. Şehirlerin ruhu orada inşa edilen kardeşlik ruhudur. Müminlerin birlikte rahmana secde etmesidir, birlikte acıyı, sevinci paylaşmasıdır. Kardeşlik bir edebiyat değil, bir hukuktur ve ahlaktır. Kardeşlik ahlakının çiğnenmesi, kardeşlik hukukunun çiğnenmesine götürür. Hatta hukuk ahlakın alt mertebesidir. Çünkü hukuk yasaklardan oluşur ama bu kardeşlik için yeterli değil. Kardeşlik için dahası lazım, ihsan lazım, iyilik lazım. Allah adaleti ve ihsanı insana emreder. Umarım adalet ve ahlak anlayışı herkeste karşılık bulur.”