Bingöl Turizmi, Üniversitemizde Masaya Yatırıldı

Bingöl Valiliği, Bingöl Belediyesi, Bingöl Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen “Bingöl Turizm Çalıştayı”nın kapanış töreni, Bingöl Üniversitesi Eski Rektörlük Konferans Salonunda yapıldı.

16-18 Nisan 2016 tarihleri arasında Bingöl Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Bingöl Turizm Çalıştayı; turistik ürün inceleme gezisi, kapalı grup oturumları ve kapanış konferansı şeklinde gerçekleşti. Kültür, Doğa ve Tarih Turizmi, Kış Turizmi, Sağlık ve Termal Turizm ve Turizm Rekabet Analizi başlıkları altında çalışma grupları ile devam eden çalıştayın kapanış toplantısı Bingöl Üniversitesi Eski Rektörlük Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Kültür ve Turizm İl Müdürü Kasım Barman, çalıştayı düzenlemedeki amaçlarının turizm alanında Bingöl ile ilgili bir yol haritasının belirlenmesi olduğunu söyledi. ‘Kış Turizmi’, ‘Sağlık ve Termal Turizmi’, ‘Kültür, Doğa ve Tarih Turizmi’ ve ‘Turizmde Rekabet Analizi’ olmak üzere 4 ana başlık altında çalışmaların yürütüldüğünü belirten Barman, bu çalışmalar ile Bingöl’ün avantajlarının, dezavantajlarının ortaya çıkarıldığını söyledi. Barman, çalıştay sonuçlarını bir kitap haline getirerek tüm illere göndereceklerini ifade etti.

Çalıştayda konuşan Gastronomi Uzmanı Gökmen Sözen ise, turizm alanında Bingöl’deki çalışmaların eksikliklerinden bahsetti. Türkiye’nin birçok ilinde festival, organizasyon yaptığını belirten Sözen, iki gün kaldığı Bingöl’deki izlenimlerini anlattı.

Bingöl’deki tarih turizminin yok denecek kadar az olduğunu belirten Sözen, “Buranın balı var ama bu konuda da çalışılmamış, Muğla bölgesi bu konuda çok aktif. Burada tarım turizmi olabilir. Ovalar var, sulak alanlar var o nedenle birçok tarım yatırımcısını, yerli yabancı firmaları buralara getirmek gerekiyor. Bu konuda bir analiz yaptırılabilir, bu topraklar verimli olabilir mi? Tarım Türkiye için önemli. Büyükşehirlerde artık ciddi şekilde yeme içme restoranları artıyor. Birçok yerli yabancı marka geliyor. Tarım turizmi artarsa burada yeme içme turizmi artar. Restoranlar olur, farklı farklı destinasyonlar olur. Burada hiçbir şey pazarlanmamış. Buradaki profesyoneller, il kültür ve turizm müdürlüğü dâhil, Türkiye’deki farklı farklı festivallere, fuarlara katılmaları lazım. Turizm denince sadece turizm fuarı değil, yeme içme fuarları, festivaller tek tek gezilip, sonra da yurtdışı fuarlarının gezilmesi lazım. Sadece devletle değil, yatırımcılarla, konunun bu işteki uzmanlarıyla konuşup burada bir şey yapılabilir mi, bunun gerçekleşmesi lazım. Bence yapılabilir. Ben Kastamonu Taşköprü’ye her yıl Sarımsak Festivali’ne gidiyorum. Orada bir şey yok, sadece sarımsak için gidiyorum” dedi.

Bingöl Üniversitesi’nin ev sahipliğini yaptığı kapalı grup çalışmalarını düzenleyen Üniversitemiz Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Üzeyir Kement de çalıştay hakkındaki izlenimlerini aktardı.

Genel olarak turizm çalıştayına yönelik değerlendirmelerde bulunduklarını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Kement, “Yapılan turizm analiz gezisi kapsamında Bingöl’de turizm altyapısına yönelik bir dizi fikirlerin oluşması sağlanmıştır. Ayrıca alternatif planlamaların yerinde tespitlerle geliştirilmesi mümkün olmuştur. Çalıştay grupları sayesinde artık Bingöl’de turizm faaliyetlerinin yol haritasının oluşturulması mümkün. Çalıştay, ilerleyen dönemlere yönelik bir takım projelerin hayata geçirilmesini de bizlere zorunlu kıldı. Böylece çalışmaların hiç birinin havada kalmaması, kısa, orta ve uzun vadeli olarak gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir” diye konuştu.