Festival Ertelendi, Pilot Üniversite Rektörler Toplantısı, Kongre ve Bal Yarışması Gerçekleşecek

Ülkemizin Fırat’ın doğusuna yönelik düzenlediği ‘Barış Pınarı Harekatı’ sebebi ile ilimizde düzenlenmesi planlanan ‘Uluslararası Binşifa Bingöl Bal Festivali’ ertelendi. Aynı tarihlerde Bingöl Üniversitesi’nde düzenlenecek olan Pilot Üniversite Rektörler Toplantısı, Uluslararası Arıcılık Araştırmaları ve Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma Stratejileri Kongresi planlandığı gibi yapılacak.  2. Geleneksel Bingöl Bal Yarışması sonuçları ise Kongrenin Özel Oturumunda ilan edilecek.

Bingöl Valiliğince alınan kararla Uluslararası Binşifa Bingöl Bal Festivali’ ileri bir tarihe ertelendi. Valilik tarafından “Ülkemizin uluslararası hak ve yükümlülüklerinden doğan meşru müdafaa hakkı kapsamında, Fırat’ın doğusunda milli güvenliğimiz için tehdit oluşturan PKK/PYD/YPG ve DEAŞ terör örgütleri ve teröristlerin etkisiz hale getirilmesi amacıyla 09 Ekim 2019 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımızın emriyle “Barış Pınarı Harekâtı” başlatılmıştır. Ülkemizin güney sınırında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek, bölgeye barış ve huzur getirmek amacıyla başlatılan ‘Barış Pınarı Harekatı’nda Kahraman Ordumuza muvaffakiyetler dileriz. Kalbimiz ve dualarımız daima Mehmetçikle beraber olacaktır. Yaşadığımız bu gelişmeler nedeniyle, İlimizde 11-13 Ekim 2019 tarihlerinde düzenlenmesi planlanan ve bu doğrultuda tüm hazırlıkları tamamlanarak program içeriği kamuoyu ile paylaşılan ‘Uluslararası Binşifa Bingöl Bal Festivali’, Türk Silahlı Kuvvetlerimizin şahs-ı manevisine saygı gereği ‘ileriki bir tarihte yapılmak üzere’ ertelenmiştir” şeklinde yazılı açıklama yapıldı.

Festivalin bilim ayağını oluşturan ve Bingöl Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Kongre Merkezinde 11 Ekim Cuma günü düzenlenecek olan Uluslararası Arıcılık Araştırmaları ve Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma Stratejileri Kongresi saat 14:30’da başlayacak. Cumartesi ve Pazar günü farklı oturumlarla devam edecek olan kongre kapsamında, kalkınma ve arıcılık alanında uzmanların katılımları ile iki özel panel de yapılacak.

2. Geleneksel Bingöl Bal Yarışmasının sonuçları ise Cuma günü 16:00 ile 17:00 saatleri arasında açıklanacak.

Pilot Üniversiteler Bölgesel Kalkınma ve İhtisaslaşmayı Tartışacak

Kongre, Pilot Üniversite Rektörlerinin özel oturumda bir araya geleceği toplantı ile başlayacak. Rektörlük senato salonundaki Pilot Üniversite Tecrübe Paylaşım Toplantısı’na YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan, Pilot olarak seçilen üniversitelerin rektörleri, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığından üst düzey yöneticiler,  Ajanslar Genel Müdürlüğü, ilgili daire başkanları ve uzmanlar, Pilot olarak seçilen üniversitelerin rektör yardımcıları ve programdan sorumlu yöneticileri katılacak. Toplantıda bölgesel kalkınma ve üniversitelerin ihtisaslaşması tartışılacak. Program kapsamında Türkiye’nin köklü üniversitelerinden Çukurova Üniversitesi ile arıcılık alanında işbirliği protokolü imzalanacak.

Uluslararası Arıcılık Araştırmaları ve Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma Stratejileri Kongresi” Yapılacak

Bingöl Üniversitesi Pilot Üniversite Koordinasyon Merkez Birimi (PİKOM) tarafından “Uluslararası Arıcılık Araştırmaları ve Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma Stratejileri Kongresi” yapılacak. Cuma günü saat 14:30’da başlayacak kongreye Pilot Üniversite Tecrübe Paylaşım Toplantısı’nda bulunanlarla birlikte Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı M. Hadi Tunç​​ da katılacak. Arı Biyolojisi, Arı Sağlığı, Arı Florası, Polinasyon, Apiterapi, Arıcılık Ekonomisi, Arıcılık Teknolojisi, Arı Ürünleri,  Arı Biyoteknolojisi, Arı ve Çevre Kirliliği, Arıcılık ve İklim(Ekolojisi),  Arı Davranışları, Girişimcilik ve Ekonomik Büyüme, Sosyal Kalkınma Politikaları, Sürdürülebilir Kalkınma,  AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları, Bölgesel Kalkınma Teorileri, Bölgesel Kalkınma ve KOBİ’ler, Bölgesel Kalkınmada Pazarlama, Bölgesel Rekabet Edilebilirlik, İşletme Sorunları ve Çözümler, Tarımsal Kalkınma, Biyoteknoloji ve Biyomedikal Yatırımları, Doğal Kaynakların Yönetimi, Turizm Ekonomisi konu başlıklarında 120’nin üzerinde tebliğ sunulacak kongreye, 8 farklı ülkeden 160 dolayında bilim insanı ve araştırmacı iştirak edecek. Kongre kapsamında, kalkınma ve arıcılık alanında uzmanların katılımları ile iki özel panel yapılacak.

2019 Yılının En İyi Balı Açıklanacak

Bingöl Üniversitesi ve Bingöl Arı Yetiştiricileri Birliği ortaklığıyla bu yıl ikincisi düzenlenecek bal yarışmasında, Bingöl Arıcılar Birliğine kayıtlı arıcıların 2019 yılında Bingöl’de ürettikleri ballar yarışacak. Tamamen gizlilik ve etik kurallara dikkat edilerek kodlanan numuneler, Bingöl Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarında, Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğinde yer alan analiz kriterlerine göre değerlendirilerek 12 kişilik komisyondan oluşan duyusal teste tabi tutulacak. Dereceye girecek ballar Cuma günü 16:00 ile 17:00 saatleri arasında açıklanacak.