FKA ile Bir Projeye Daha İmza Attık

Teknik Destek Projeleri ve Fizibilite Destek Projeleri kapsamında Üniversitemiz ile Fırat Kalkınma Ajansı  (FKA) arasında, ‘Travmatik Yaşantılarda Psikolojik İlk Yardım, Kriz ve Kriz Olaylarına Müdahale Eğitici Eğitimi’ protokolü imzalandı.

Bingöl Valiliği'nde düzenlenen imza törenine Vali Kadir Ekinci, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ramazan Solmaz, Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu, Fırat Kalkınma Ajansı Bingöl Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü İsa Telimen katıldı.

Bingöl Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Görevlisi Mahsum Avcı’nın yürütücüsü olduğu Travmatik Yasantılarda Psıkolojik İlk Yardım ve Kriz Olaylarına Müdahale Eğitici Eğitimi” Projesi kapsamında 35 uzman eğitim alacak.

FKA tarafından 2018 Yılı Kasım-Aralık Dönemi Teknik Destek Programı kapsamında finanse edilen “Travmatik Yaşantılarda Psikolojik İlk Yardım ve Kriz Olaylarına Müdahale Eğitici Eğitimi” Projesi ile günümüzde sayıları ciddi olarak artan kriz odaklı vakalardır. Konu hakkında açıklama yapan Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim ÇAPAK, “Bu vakalara ilk yardım psikolojisiyle çoğunun önlenmesini amaçlıyoruz. Psikolojik ilk yardım, sadece büyük felaket ve afetlerde değil, insanda ani stres yaratan her türlü travma sonrası, uygulanması gereken ve uygulandığında uzun vadeli travmatik stres problemlerini önleyen modern bir tekniktir. Travmatik yaşantılar, gerçek bir ölüm ya da ölüm tehdidinin bulunduğu, kişinin ağır yaralanma veya fiziksel bütünlüğüne yönelik bir tehdit olayını yaşaması, böyle bir olaya tanık olması ya da bir yakınının beklenmedik ölümünü, şiddete maruz kaldığını öğrenmesi şeklinde tanımlanır. Tipik travmatik yaşantılar arasında savaş, ihmal, istismar, işkence, trafik kazası, doğal afet, ani gelişen hastalık, ani yakın kaybı sayılabilir. Nedenleri ne olursa olsun travmalar pek çok rahatsızlığın arkasına saklanarak bireylerde çaresizlik, çıkmazda hissetme, suçlu psikolojisi, özgüven yitimi, ruhsal enerjinin boşa harcanması, karar vermede zorluklar ve sosyal fonksiyon kaybı şeklinde olumsuz etkiler yaratmaktadır” dedi.

Bingöl Üniversitesi, İl Sağlık Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Müftülüğü, ASPM gibi kurumlarda görev yapan okul psikolojik danışmanları, sosyal hizmet çalışanları ve psikologlar başta olmak üzere Bingöl Merkez ve ilçelerde görev yapan öğretmenlerin eğitime katılacağını belirten Prof. Dr. Çapak “Bu eğitimde; savaşlar, patlamalar, afetler deprem, sel, yangın, saldırı, işkence, kazalar, aile içi şiddet, çocuklukta yaşanan taciz gibi olaylarda psikolojik ilk yardımla önleyici ve koruyucu çalışmalar yürütme, travmanın etkilerini tanıma, ruhsal travmanın etkileriyle başa çıkabilme gibi başlıklar öne çıkıyor” diye konuştu.

Prof. Dr. Çapak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Travma sonrası stres bozukluğu nedir ve nasıl ortaya çıkar? Travma Sonrası Stres Bozukluklarının nedenleri, kurban düşünce tarzı ve travma sonrası stres bozukluğunun evreleri, travma sonrası stres bozukluğunun teşhis koşulları, travma sonrası stresle beraber ortaya çıkan duygusal kontrol problemleri, depresyon, uykusuzluk, madde bağımlılığı, panik atak gibi diğer rahatsızlıklar, bireysel durum tespiti, uyku problemleri, hissizleşme ve kaçınma problemleri, özgüven problemleri, kurban düşünce tarzı, hafıza erişimi ve hafıza problemleri hakkında donanımlarının geliştirilmesi amacıyla bu eğitim planlanmıştır. Bununla birlikte kendine zarar verme vakalarını minimize etmek, ilk yardım psikolojisinde uzmanların mesleki becerilerini artırmak, travmatik yaşam olaylarıyla baş etmede yetkinlik kazanmak, travma sonrası stres bozukluğu konusunda psikolojik danışmanlık yapabilecek düzeye gelmek, bu eğitimin en temel kazanımıdır. Son derece önemli olan ve somut çıktıları olacağına inandığım bu projede emeği geçen başta proje yürütücüsü Öğretim Görevlisi Mahsum Avcı, projelerden sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Solmaz, FKA Genel Sekreteri ile Bingöl Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür eder, projenin ilimize hayırlı olmasını temenni ederim”