“Hayvan Sağlığında Kurumsal Kardeşliğin Önemi” Paneli Yapıldı

Bingöl Valiliği, Bingöl Belediyesi ve Üniversitemizin yürütmüş olduğu “2021 Bingöl Kardeşlik Yılı” etkinlikleri çerçevesinde,  “Hayvan Sağlığında Kurumsal Kardeşliğin Önemi”  paneli gerçekleştirildi.  Üniversitemiz Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Enis Karabulut’un moderatörlüğünde çevrim içi olarak gerçekleştirilen panelin açılış konuşması Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Çapak tarafından yapıldı.

18 Ağustos Çarşamba günü Üniversitemiz Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Enis Karabulut’un moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele; Bingöl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi Başhekimi Dr. Öğretim Üyesi Hakan Keçeci, Sütaş Kurumsal İlişkiler ve Üretici İlişkileri Koordinatörü Çetin Atala, Bingöl Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’nden Orman Mühendisi Nebi Doğan, Elazığ Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Veteriner Hekim Cazim Bulut, Bingöl Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri’nde görevli Veteriner Hekim Emrah Yazıcı,  Bingöl Belediye Başkanlığı Veteriner İşleri Müdürü Veteriner Hekim Yusuf Tamer Kendi, Bingöl İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doğan Koç ve Serbest Veteriner Hekim Hasan Günerhan katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, panelin kurumsal kardeşliğe vurgu yapması ile birlikte tarım ve hayvancılığa dikkat çekmesi gibi nedenlerden dolayı çok önemli olduğunu belirtti. Rektör Çapak, konuşmasında; Üniversite olarak işbirliklerine dikkat çektiklerini, kurumsal işbirliğini yaptıklarını ve yapmak istediklerine de vurgu yaptı.

“Bingöl, Hayvancılıkla Anılan İllerdendir”

Üniversitemiz Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi Başhekimi Dr. Öğretim Üyesi Hakan Keçeci, Bingöl’ün hayvancılıkla anılan sayılan illerden olduğunu belirterek, “Hayvan hastanemizin ruhsatlandırma işlemleri tamamlanmıştır. Hastanemizde ağıl hayvancılığı ile birlikte ped hayvanlarının ve yabani hayvanların tedavileri yapılmaktadır” dedi.

Sütaş Kurumsal İlişkiler ve Üretici İlişkileri Koordinatörü Çetin Atala, bölgede istenilen düzeyde hayvancılık yapılmadığını, geliştirdikleri yeni projelerle Bingöl ve çevre illerde 50 çiftlik oluşturulacağını belirtti.

Elazığ Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Veteriner Hekim Cazim Bulut, Türkiye’de hayvan sağlığının istenilen düzeyde olmadığına dikkat çekerek, “kurumsal kardeşliğin zamanında pekitilmemesi, hayvan sağlığında zamanında atılması gereken adımların atılmamasına sebep olmuştur” dedi.

Bingöl Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’nden Orman Mühendisi Nebi Doğan, hayvan sağlığı ve güvenliği açısından kurumların birbirleriyle olan iletişimin ve etkileşimin büyük fayda sağlayacağını dile getirdi.

Üreticinin bilinçlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken serbest Veteriner Hekim Hasan Günerhan, sürekli olarak sahada yoğun çaba gösterdiklerini söyledi. Günerhan, hayvan yetiştiricilerinin ulaşım sıkıntısından dolayı mağduriyet yaşadıklarına da dikkat çekti.

Bingöl İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doğan Koç da ülkemizde ve ilimize hayvancılığa gereken önemin verilmediğini, hayvancılıkla birlikte  tarımsal alanda da istenilen verime ulaşılamadığını ifade etti.

“İnsan Sağlığı, Hayvan Sağlığına Bağlıdır”

Bingöl Belediye Başkanlığı Veteriner İşleri Müdürü Veteriner Hekim Yusuf Tamer Kendi, İnsan sağılığının hayvan sağlığına bağlı olduğunu belirterek,  sağlıklı hayvanın sağlıklı insan olduğunu, bu nedenle hayvan sağlığının ciddi bir konu olduğunu ifade etti. Kendi, Bingöl Belediyesi olarak; geçici hayvan bakımevi, sokak hayvanları ve ilaçlama faaliyetlerinde hizmet verdiklerini söyledi.