Sigarayı Azaltarak Değil, Birden Bırakın

“Sigarayı azaltarak değil, birden bırakın”

Üniversitemiz ve Yeşilay Cemiyeti Bingöl Şubesi’nce Yeşilay haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen En Etkin Sigara Bıraktırma Yöntemi Konferansı’nda konuşan Yrd. Doç. Dr. Bayram Yurt, sigarayı azaltarak bırakma modelindense birden bırakma yönteminin daha etkili olduğunu söyledi.

Üniversitemiz Eski Rektörlük Konferans salonunda gerçekleştirilen programa konuşmacı olarak Türkiye Yeşilay Cemiyeti Bingöl Şube Sekreteri olan Üniversitemiz Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bayram Yurt katıldı.

“Bir Miligram Nikotin Öldürebilir, Felç Edebilir”

Sigaranın insan sağlığı üzerindeki etkileri üzerinde duran Yrd. Doç. Dr. Yurt, sigarada bulunan nikotin maddesinin bağımlılık etkeni olduğunu ifade ederek, bunun 1 miligramının bile bir insanı öldürmeye veya felç etmeye yetebileceğini belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı çalışmalarda akciğer kanserinin yüzde 95’nin sigara kaynaklı olduğuna dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Yurt, “Sigara içme yaşı 12’lere kadar gerilemiş durumda. Sigarada içme oranlarını yüzde 56 ile 12 yaş, yüzde18 ile 13 yaş ve yüzde 21 ile 14 yaş aralığı oluşturmaktadır. Erken yaşlarda başlanan sigaranın en büyük nedenleri, sosyal çevre, akran etkisi ve sigaranın kolay ulaşılabilirliği yanı sıra rol modellerin sigara içicisi oluşu, görsel basın, film, klip, gizli reklam ve promosyonlar gibi pek çok şeyi sıralayabiliriz” dedi.

“Sigara Birden Bırakılmalıdır”

Sigarayı bırakmada en etkili yöntemin aniden bırakma yöntemi olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Yurt, “Çünkü sigarayı aniden bırakanların başarı oranı yüzde 80 iken, bu oran, azaltarak bırakanlarda sadece yüzde 6’dır. Hangi nedenle başlanırsa başlansın, sigara, hiçbir sorunu çözmez” diye sözlerini noktaladı.

Konferansa, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Yıldırım, Bingöl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Vedat Söylier, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.