Patent, Marka ve Coğrafi İşaret Semineri Düzenlendi

Bingöl Üniversitesi ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü işbirliğince “Patent, Marka ve Coğrafi İşaret Seminerleri” düzenlendi. Seminerlerin açılış programında konuşan Yenilik ve Tanıtım Dairesi Başkanlığı İnovasyon Destek Hizmetleri Uzmanı Mete Kıvanç Ünaltekin, Çobantaşı Kavurmasının coğrafi işaretlerdeki yerini almasında sona gelindiğini açıkladı.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü ve Bingöl Üniversitesi ortaklığıyla “Patent, Marka ve Coğrafi İşaret Seminerleri” düzenlendi. Açılışı Bingöl Üniversitesi Enstitüler Konferans salonunda yapıldığı programa Bingöl Valisi Ali Mantı, Belediye Başkanı Yücel Barakazi, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, kurum müdürleri, akademisyenler, çok sayıda sanayici ve iş adamı katıldı.

Açılış konuşmasında seminerler ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mehmet Mesut İlhan, patent, marka ve coğrafi işaretler konusunda ciddi bir bilgi ihtiyacı olduğunu ve bunu da böyle güzel bir programla gidermeye çalıştıklarını ifade etti. Programın çok faydalı olduğuna inandığını belirten İlhan, seminerlerin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Sanayicilerimizi üretime ısrarla teşvik edeceğiz

Açılış konuşmasını yapan Bingöl Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Solmaz ise  “Biz bu organizasyonu sonuç alma odaklı olarak düzenledik.  Üniversitemiz genç, dinamik ve hızla büyüyen bir üniversite. Daha fazla kaliteye önem vermemiz gerekiyor. Patent sayılarımız maalesef yeteri kadar değil. Bu toplantıda eminim ki güzel bir eğitim ve bilgilendirme sonrasında akademisyenlerimiz çok daha ilgi gösterir ve güzel çalışmalara imza atarlar. Bir diğer önemli husus, sanayicilerimiz. Üniversite sanayi işbirliği ile daha güzel adımlar atarak, sanayicilerimizin üretime geçmesini sağlamalıyız. Biz bu konuda umutluyuz ve ısrarla sanayicilerimizi üretime teşvik edeceğiz” dedi.

Çobantaşı kavurması coğrafi işaretlerdeki yerini alacak

Programda “Marka Koruması ve Son Gelişmeler” konulu sunumunu yapan Türk Patent ve Marka Kurumu Yenilik ve Tanıtım Dairesi Başkanlığı İnovasyon Destek Hizmetleri Uzmanı Mete Kıvanç Ünaltekin, Çobantaşı kavurmasının coğrafi işaretlerdeki yerini almasında sona gelindiğini açıkladı. Bütün işlemlerin bittiğini aktaran Ünaltekin, çok kısa bir zaman zarfı içerisinde coğrafi işaretlere ekleneceğini ifade etti. Ünaltekin,  Marka Nedir, Markanın İşlevleri, Marka İnceleme Aşamaları, Marka Başvurusu ve Tescil süreci ile Sınai Mülkiyet Kanunu ile Getirilen Yenilikler ve Değişiklikler başlıları altında bir sunum gerçekleştirdi.

Sınai Mülkiyet Uzmanı Neşe İloğlu ise “Coğrafi İşaret Koruması ve Sınai Mülkiyet Kanunu ile Getirilen Yenilikler ve Yapılan Değişiklikler” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Türk Patent Enstitüsü Sınai Mülkiyet Uzmanı A. Bülent Daloğlu da “Patent/Faydalı Model Sistemi” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Daloğlu, tüm dünyadaki teknik bilginin %80’inin patent dokümanlarında yer aldığını belirterek,  yılda 2 milyona yakın patent başvurusu yapıldığını söyledi. Tüm dünyada yaklaşık 5,4 milyon geçerli patent bulunduğunu aktaran Daloğlu, patentin buluşu yapan ile yatırımcıyı bir araya getirerek yeni teknolojileri insanlığın hizmetine sunduğunu dile getirerek, bunun da sektördeki rakiplere karşı avantaj ve ekonomik kazanç sağladığını belirtti.

Program, sabah açılışının ardından Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Konferans salonunda öğleden sonra gerçekleşen özel oturumda Türk Patent ve Marka Kurumu temsilcileri, Pilot Üniversite Programı Proje Ekipleri ile proje paydaşları, Fırat Kalkınma Ajansı Bingöl Yatırım Destek Ofisi, Bingöl Arı Yetiştiricileri Birliği, Bingöl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Bingöl Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Bingöl Orman İşletme İl Müdürlüğü ile ilgili diğer paydaşların katılımı ile Odak Grup Toplantısı düzenlendi. Programın bu oturumunda Pilot üniversite kapsamında çalışılacak "Arı ve Arı Ürünleri" ile "Ekonomik Değeri Yüksek Bitkilerin Tespiti ve Değerlendirilmesi" konuları kapsamında elde edilebilecek muhtemel yerel ve yenilikçi ürünlerin coğrafi işaretleme ile tescillenmesi, markalaşması ve patent alınma süreçleri ile ilgili bilgilendirme ve istişare toplantısı ile sona erdi.

FOTOĞRAFLAR