Prof. Dr. Çapak: Sizden Zamanınızı Çok İyi Değerlendirmenizi İstirham Ediyorum

Bingöl üniversitesinde öğrencilere yönelik düzenlenen “Gençlik ve Şehir” Panelinde konuşan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak,  “Geleceğin sermayesi ve mirası olan siz gençlerimizi boş zamana bırakamayız. Sizden de zamanınızı çok iyi bir şekilde değerlendirmenizi istirham ediyorum” dedi.

Bingöl Üniversitesi’nde “Gençlik ve Şehir” Paneli düzenlendi. Bingöl Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Kongre Merkezi’nde düzenlenen programın panelistleri Bingöl Valisi Ali Mantı, Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi ve Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak’tı. Üç panelistin dışında panele Bingöl Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Bektaş, Bingöl İl Emniyet Müdürü Metin Akay, Bingöl Üniversitesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Abdullah Taşkesen, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Ciftçi ve Prof. Dr. Hakan Olgun, İl Milli Eğitim Müdürü Kadri Engin, kurum müdürleri ve davetliler katıldı.

Panelin ilk konuşmasını yapan Bingöl Valisi Ali Mantı, bütün ideolojik akımların gençler üzerinde topluma hakim olmak istediklerini vurgulayarak sözlerine başladı. Vali Mantı, “Aramızdaki bizi biz yapan değerleri sıkı tutarsak aramıza mikroplar giremez. Üzerinde yaşadığımız toprak ve değerlerin kıymetini iyi bilmemiz gerekiyor.  Coğrafya itibari ile zor bir bölgede yaşadığımızı, bu gölgenin son derece pahalı topraklar olduğunu, burada yaşamanın bedelinin de çok pahalı ve ağır olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu ağır ve pahalı topraklarda, kendimizi idame ettirebilme, geleceğimize güvenle bakabilmek için en önemli şart, gençlerimizi bilinçlendirmek, tarih şuurunu verebilmek, gelecekteki tehlikeleri veya tehditleri görebilmekten geçiyor. İstikbal dengesini çok iyi kurabilmemiz lazım. Mazisini bilmeyen topluluklar istikbale güvenle bakamazlar” dedi.

“Gençlerin misyon yüklenip şehirleri ileri taşıması gerek”

Panelin ikinci konuşmacısı olan Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi ise devletler için önemli olan gücün şehirler olduğunu belirtti. Başkan Barakazi, şehirlerin temelini ayakta tutan gücün de gençler olduğunun altını çizdi. 15 Temmuz darbe girişiminin en büyük engelleyici gücünün de gençler olduğunu ifade Barakazi, “Gençlerimizin bir misyon sahibi olması gerekiyor. Gençliğin misyon yüklenmesi ve şehri ileriye taşıması önemli bir görevdir. Gençlerimiz bunu üstlenirse başarı da kendiliğinde gelir. Bugün dünyada da, ülkemizde de hatta şehrimiz ölçeğinde de düşündüğümüzde her türlü güç şehirde ortaya çıkar. Orada bir araya gelir ve yine dönüşecekse oradan o dönüşüm başlar. İstanbul en büyük şehrimiz ve baktığımızda ekonomimiz, borsamız orada döner. Siyasi bir gücümüz de İstanbul ve Ankara'dadır. Özellikle devletler için önemi olan gücün temel noktası şehirlerdir” diye konuştu.

Programda konuşan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, gençlerin şehrin gücü ve kaynağı olduğunu ifade etti. Toplumların dinamik noktasının gençlik olduğunu dile getiren Prof. Dr. Çapak, “Toplumlar eğer kendilerine güveniyorlarsa bu gençliğe olan güvenlerinden ötürüdür.  Elbette erdemli, bilgili, yaşlı ve tecrübeli insanların gençlere öncülüğü, gençleri yönlendirmesi önemlidir. Gençlerin tecrübeye ve belirli alanlarda yetiştirilmeye ihtiyaçları var. Onlara öncül kuvvet diyeceğimiz tecrübeli kesimler de var. Onlardan faydalanarak güzel bir gelecek inşa edebiliriz. Çünkü gençlik, geleceğin mirası ve sermayesidir. Eğer gençliği iyi kurgular, iyi yetiştirir ve onları iyi, kaliteli kişilik sahibi olmalarını sağlarsak toplumumuz çok daha güçlü olur ve gençler geleceğe ışık tutar. Bu noktada gençliğimizin üzerinde daha fazla durmalı ve daha iyi yetiştirilmesi için çaba sarf etmeliyiz” diye ifade etti.

“Gençlik, çok daha bilinçli ve kıymetli harcanmalı”

Zaten her birimin gençler için elinden geleni yaptığını belirten Prof. Dr. Çapak, “Elbette gençliğin iyi yetişmesi için yaşadıkları ortam önemli. Bu gerek üniversite olsun, gerek yurtlar, gerek şehir ve gerekse ülke olsun birbirlerini elbette besliyorlar. Yaşadıkları yerler ne kadar iyi ise, kültür ne kadar güçlü ise, bilgi kaynakları da ne kadar güçlü ise, gençlik de o kadar iyi yetişebilir. Bazen de tabi gençleri kasıtlı ve bilinçli bir şekilde bazı noktalar doğru yönlendirmiyor. Yanlışa itiyor. Bu noktada gençlerimizi başıboş bırakmamak gerekiyor. Üniversite başta olmak üzere ilgili birimler beraber çalışmalıyız. Geleceğin sermayesi olan ve geleceğin mirası olan gençler, boşa zamana bırakacak kadar kıymetsiz değiller. Toplumun geleceği ve geleceğin yöneticileri olan gençler, geleceği yönlendirir; uluslararası düzeyde ülkemizi ve üniversitelerimizi temsil edecekler. Bu noktada zamanı çok daha iyi değerlendirmek gerekiyor. Şunu iyi bilmelisiniz ki zaman ve gençlik sürekli bir durum değildir. Gençlik dönemini de en iyi şekilde değerlendirmek ve boşa geçirmemek gerekiyor. Gençlik, çok daha bilinçli ve çok daha kıymetli harcaması gereken bir zaman. Değerlendirilmesi en iyi gereken dönem gençlik dönemidir. Sürekli genç kalamıyoruz. Ömür dediğimiz şey akıp gidiyor. Gençlik elden kaçıyor ve biz zamanı durduramıyoruz. Sizden de zamanınızı çok iyi bir şekilde değerlendirmenizi istirham ediyorum” diye konuştu.

“Gençlik ve Şehir” Paneli, yapılan konuşmaların ardından soru ve cevap şeklinde sona erdi.