Prof. Dr. Çapak: “Zihnimize Hep Batılı Filozoflar Kodlanmış”

Elazığ Bilim Merkezi'nde üstün yetenekli lise öğrencileri ile Bilim Söyleşileri programında bir araya gelen Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, “Zihnimize hep batılı filozoflar kodlanmış. Oysa Müslüman düşünürler ve âlimler, batılılardan çok önce buluşları olmuştur. Batılı filozoflar adına bilinen pek çok şey İslam medeniyetinin ürünüdür” dedi.

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Elazığ Bilim Merkezinde düzenlenen Bilim Söyleşileri programına katıldı. Elazığ’da bulunan liselerdeki üstün yetenekli öğrencilere Prof. Dr. Fuat Sezgin’i anlatan Prof. Dr. Çapak, İslam kültür ve medeniyetinin gelişmesinde, tanınmasında önemli bir yere sahip olan Prof. Dr. Fuat Sezgin'in hayatı ve bilim dünyasına kattığı eserler hakkında bilgi verdi. Elazığ Vali Yardımcısı Erkan Kaçmaz'ın da katıldığı programın konuşmacısı olan Rektör Prof. Dr. Çapak, “Fuat Sezgin hocalar, aziz Sancar hocalar başarmışlarsa çok çalışarak araştırarak başardılar. Günün 18 saatine yakınını çalışarak geçirdiler. Yani, bizim de çalışmamız lazım. Batı dünyasını geçmek için siz gençlerin çalışması lazım” dedi.

"Fuat Sezgin, İslam Medeniyeti İçin Önemli Bir Değerdir"

“İslam medeniyeti çok güçlü bir medeniyettir” diyen Prof. Dr. Çapak, “İslam kültür medeniyetine ve ilim dünyasına baktığımızda çok müthiş insanlar var.  Kindi, İbn Rüşd, Farabi, Gazali, Cürcani, İbni Haldun ve İbni Sina gibi. Batı, Müslüman âlimlerimizden istifade ederek, onların bilimsel çalışlarından yola çıkarak daha güçlü hale gelmiş ama biz kendi âlimlerimizin çalışmalarını ihmal etmişiz. Fuat Sezgin, medeniyetimizde karanlık kalan, bilinmeyen ve farkında olmadığımız âlimlerimizin çalışmaları üzerinde durmuş. Fuat Sezgin Hoca yaptığı çalışmalarıyla Müslümanların ürettiklerinin ve bilim dünyasına kazandırdıklarının çok fazla olduğunu ortaya çıkarmıştır. İslam dünyasında yapılan icatların ve bilimsel çalışmaların batı tarafından alınıp kendilerine mal edildiğini kanıtlayan çalışmalar ortaya koymuştur” diye konuştu.

Bilim Merkezi'nde lise öğrencileri ile bir araya gelmenin verdiği memnuniyetini dile getiren Rektör Prof. Dr. Çapak “ TÜBİTAK destekli ve bölgeye hitap edecek bir bilim merkezi olması da ayrıca beni mutlu etti. Öğrenciler ile bir araya gelmiş olduk. Öğrencilerimiz de cıvıl cıvıl. Öğrencilerimiz, İnşallah gelecekte birer Fuat Sezgin Hoca gibi olur. İlim dünyası, İslam dünyasına ve bütün dünyaya bilimsel katkılar sağlarlar. Çünkü öğrencilerimiz çok zeki ve çalışkanlar. Bizler burada öğrencilere Fuat Sezgin ve onlar gibi İslam dünyasının yetiştirdiği ilim adamlarını sadece tanıtmaya ve hatırlatmaya çalıştık” diye konuştu.

Güzel ve verimli bir seminer gerçekleştiğini belirten Elazığ Vali Yardımcısı Erkan Kaçmaz, “ Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak Hocamızı, Elazığ Bilim Merkezi'nde ağırlamaktan onur duyduk. Kendileri sağ olsunlar bizleri kırmadılar ve geldiler. Bu yıl da ‘Fuat Sezgin' yılı ve kıymetli rektörümüz sayesinde kendilerini bir kez daha anmış olduk. Kendisini bırakmış olduğu izi, inşallah bizler de tüm gençlerimiz ile birlikte takip edip vatana, millete ve memlekete faydalı olup güzel işler başaracağız. Güzel nesil bizleri bekliyor lakin çalışmak gerekiyor" dedi.

Seminer, Vali Yardımcısı Erkan Kaçmaz'ın, Rektör Prof. Dr. Çapak'a plaket vermesiyle son buldu.