“Uluslararası Arıcılık Araştırmaları ve Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma Stratejileri Kongresi” Başladı

Arı ve arı ürünleri ile endemik bitkiler alanında pilot üniversite seçildikten sonra yaptığı çalışmalar ile bölgesel kalkınma, Bingöl balının markalaşması, kalitesi ve miktarının arttırılması için önemli çalışmalar yürüten Bingöl Üniversitesi, “Uluslararası Arıcılık Araştırmaları ve Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma Stratejileri Kongresi” ile 8 farklı ülkeden 180’e yakın bilim insanını Bingöl’de buluşturdu.

Bingöl Üniversitesi Pilot Üniversite Koordinasyon Merkez Birimi (PİKOM) tarafından organize edilen “Uluslararası Arıcılık Araştırmaları ve Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma Stratejileri Kongresi” başladı. Recep Tayyip Erdoğan Kongre Merkezi’nde düzenlenen ve üç gün boyunca sürecek olan kongrenin açılış programına; YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan, Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriya Erdurmuş, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdi Topal, Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Çiftci, Prof. Dr. Ramazan Solmaz, Prof. Dr. Abdullah Taşkesen, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Sayın Ziya Şahin, Bingöl İli Arı yetiştiriciliği Birliği Başkanı Mehmet Can Üzer, Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcıları, akademisyenler, kurum amirleri, arıcılar ve çok sayıda vatandaş katıldı. 120’ye yakın tebliğ sunulacak kongreye, 8 farklı ülkeden 180’e yakın bilim insanı ve araştırmacı katılacak.

“Arıcılığın ve Kırsal Kalkınmanın Geleceği için Çok Önemli Bir Kongre”

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, bu kadar çok bilim insanın arıcılık araştırmaları ve sürdürülebilir kırsal kalkınma için bir araya gelmesinin arıcılığın ve kırsal kalkınmanın geleceği için çok önemli olduğunu ifade etti. Bingöl Üniversitesi’nin genç bir üniversite olmasına rağmen çok önemli bir mesafe kat ettiğinin altını çizen Prof. Dr. Çapak, “Pilot Üniversite seçildikten sonra Bingöl ve bölgenin kalkınması için yoğun bir çaba içerisinde çalışıyoruz. Pilot üniversite seçildiğimiz 2016 yılında Bingöl’de kovan başına düşen  bal miktarının 6 kilogramdı. Şu anda kovan başına düşen kilogramda Türkiye ortalamasının üstüne çıktık. Türkiye ortalaması da 12 kilograma yakın bir durumda. Bingöl’de bu yıl kovan başına 13 kilogramın üstünde bal elde edildi. Yani kovan başına düşen bal miktarında iki katına çıkılmış. Kongremize katılan ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Projelerden sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Solmaz, kongrenin açılış programında yaptığı selamlama konuşmasında, 120’nin üzerinde tebliğ sunulacak ve 8 farklı ülkeden 160’a yakın bilim insanı ile araştırmacının büyük çaplı bir kongre düzenlemenin gurur kaynağı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Solmaz, “Laboratuvar ve mutfaktaki bilim insanları ve üreticiler, bir elmanın iki yarısını bir araya getirmek, daha iyi meyveler almak amacıyla düzenlemiş olduğumuz en ballı kongreye katılımlarınız bizleri onurlandırmış, güç vermiştir. Bütün komite üyelerimiz ve teknik ekibimiz adına teşekkürlerimi arz ediyorum. Kongrenin bilim camiasına ve özellikle üreticilerimize faydalı ve hayırlı olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

Selamlama konuşmasında Türkiye’deki balın kalitesine değinen Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Sayın Ziya Şahin, balımızın dünya bal pazarında hak ettiği yere gelmesi için çalışmak gerektiğini belirtti.

Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriya Erdurmuş ise Bingöl Üniversitesi’nin yaptığı çalışmaların bölgesel kalkınma için çok önemli olduğunu vurgulayarak, programda emeği geçen herkese teşekkür etti.

Selamlama konuşmalarının ardından kongrenin ilk oturumuna geçildi. Düzenlenen özel oturumun moderatörlüğünü YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan yaptı. Oturumun konuşmacıları ise İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tülin Baycan ve Süleyman Demirel Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Ali Dulupçu’ydu

Arı Biyolojisi, Arı Sağlığı, Arı Florası, Polinasyon, Apiterapi, Arıcılık Ekonomisi, Arıcılık Teknolojisi, Arı Ürünleri, Arı Biyoteknolojisi, Arı ve Çevre Kirliliği, Arıcılık ve İklim(Ekolojisi), Arı Davranışları, Girişimcilik ve Ekonomik Büyüme, Sosyal Kalkınma Politikaları, Sürdürülebilir Kalkınma, AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları, Bölgesel Kalkınma Teorileri, Bölgesel Kalkınma ve KOBİ’ler, Bölgesel Kalkınmada Pazarlama, Bölgesel Rekabet Edilebilirlik, İşletme Sorunları ve Çözümler, Tarımsal Kalkınma, Biyoteknoloji ve Biyomedikal Yatırımları, Doğal Kaynakların Yönetimi, Turizm Ekonomisi konu başlıklarında 120’nin üzerinde tebliğ sunulacak kongreye, 8 farklı ülkeden 180’e yakın bilim insanı ve araştırmacı sunum yapacak.