Üniversitemiz, “Arıcılık Çalıştayı”na Ev Sahipliği Yaptı

Bingöl Üniversitesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Bingöl Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanlığı tarafından organize edilen “1. Bingöl Arıcılık Çalıştayı” Bingöl Üniversitesi’nde düzenlendi.

Bingöl Üniversitesi Eski Rektörlük Konferans Salonunda düzenlenen çalıştaya, Bingöl Valisi Yavuz Selim Köşger, Kalkınma Bakan Yardımcısı Yusuf Coşkun, Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erkan Çalbay, Bingöl Arıcılar Birliği Başkanı Mehmet Can Üzer, arı yetiştiricileri, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda davetli katıldı.

“Bal üreticiliği, Bingöl’ün tanıtımına katkı sunacak önemli bir alan”

Çalıştayda konuşan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, bal üretiminin Bingöl ilimiz için önemli bir gelir kaynağı ve aynı zamanda Bingöl’ün tanıtımına katkılar sunacak önemli bir sektör olduğunu vurguladı. Çalıştay kapsamında yapılacak bilgi paylaşımları ve elde edilecek faydalı sonuçların Bingöl’e önemli katkılar sunacak olması nedeni ile son derece önemsediğini belirten Prof. Dr. Çapak, “Evliya Çelebi Seyahatname adlı eserinde, Bingöl dağlarından bahseder. Bu dağlarda binlerce bitkinin yetiştiğine, hatta başka bölgelerde olmayan bazı bitkilerin bu dağlarda olduğundan söz eder. Buradaki bitkiler hem bal için hem eczacılık için hem de alternatif tıp için son derece önemlidir. Bingöl balı hem Bingöl’de hem de Bingöl dışında oldukça talep edilmekle birlikte, henüz hak ettiği değeri bulmuş değildir. Bingöl dağlarında var olan bitki türleri üzerine daha ayrıntılı bilimsel çalışmalar yapılabilir. Hem daha kaliteli bal üretimi hem de alternatif tıp için bu çalışmalar gerçekleştirilebilir. Bingöl Üniversitesi bugün bu önemli çalışmaya büyük bir memnuniyetle ev sahipliği yaptığı gibi bundan sonra da benzer çalışmalara ev sahipliği yapmaya devam edecektir. Çalıştaya katkı sunan, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

“Bingöl balının hak ettiği yeri almasını istiyoruz”

“Bingöl'de her ilçede, her noktaya fabrika kuramayabiliriz; ama balcılıkla bacasız fabrikayı her köye kurabiliriz" diyen Kalkınma Bakan Yardımcısı Yusuf Coşkun ise balcılığın Bingöl'de geçmişte aile bazında yapıldığını, bugün ise gelişen teknolojiler ve desteklerle Bingöl balının hak ettiği yeri almasını istediklerini söyledi. Coşkun, Türkiye'de her alanda balcılığı desteklemekle birlikte Bingöl balının hak ettiği marka değerini tanıtmayı, hem ülke hem de Bingöl ekonomisinde en iyi yere taşımayı hedeflediklerini kaydetti.

“Arıcılık bizim yapacağımız diğer faaliyetlere mani değil”

Bingöl Valisi Yavuz Selim Köşger ise Bingöl balının kalitesini, niteliğini herkesin bildiğini; ancak üretimin yeterli olmadığını söyledi. Türkiye'nin koloni başına bal üretiminde dünya ortalamasının gerisinde olduğu ifade eden Köşger, "Bingöl'deki durum biraz daha kötü, Türkiye ortalamasının da altında. Koloni başına 12 kilogram bal elde edildiği anlaşılıyor. Bingöl balının kalitesinin farkındayım. Bu kaliteyi düşürmeden bal üretimini arttırmamız lazım. Bal üretimi, arıcılık bizim yapacağımız diğer faaliyetlere mani değil. Tarıma da mani değil, küçükbaş hayvancılığı geliştirirsek ona da mani değil. Bingöl'de hem tarımı hem hayvancılığı hem turizmi hem de arıcılığı geliştireceğiz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLAR