Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Diyarbakır'da düzenlenen 'Güncel Hadis Meseleleri ve Babanzade Ahmet Naim Uluslararası Sempozyumu' açılış törenine katıldı.

Üniversitemiz, Dicle Üniversitesi, Mardin Artuklu Üniversitesi, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Kayapınar Belediyesi, Uluslararası Müslüman Alimler Dayanışma Derneği, İlim Yayma Cemiyeti Diyarbakır Şubesi ve Kadim Akademi iş birliği ile “Güncel Hadis Meseleleri ve Babanzâde Ahmed Nâim Uluslararası Sempozyumu” açılışı gerçekleşti.

Dicle Üniversitesi 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezinde saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan açılış programında sempozyum onursal başkanlarından olan Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Çapak bir açılış konuşması yaptı.

‘Bu Sempozyum Üç Açıdan Çok Önemlidir’

Açılış konuşmasında sempozyumda bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Çapak, ‘Güncel Hadis Meseleleri ve Babanzâde Ahmed Nâim Uluslararası Sempozyumunu üç açıdan çok önemli olduğunu düşünüyorum. Özellikle güncel hadis meselelerini ele alması son derece önemlidir. Çünkü bu sempozyumda hadis meseleleri tartışılacak ve Hz. Peygamberin daha iyi anlaşılması üzerine sunumlar yapılacaktır. Bu sunumlar bir kez daha Hz. Muhammed (as) ve sünneti tam olarak anlaşılmadan İslam’ın tam olarak anlaşılamayacağını ortaya koyacaktır.

İkincisi felsefe, mantık, ahlak, psikoloji ve hadis gibi birçok alanla ilgili çalışmaları olan Babanzade Ahmet Naim’in uluslararası bir sempozyumla anılması, kendisinin ve yaptığı çalışmaların farkındalığını artıracaktır. Üçüncü olarak da böyle bir sempozyumun birçok paydaşla kadim bir şehir olan Diyarbakır’da gerçekleştirilmesidir. Çünkü Diyarbakır hakikaten bölgenin en kadim şehirlerinden biri, böyle kuşatıcı bir sempozyumun Diyarbakır’da gerçekleşmesi birçok açıdan önem arz etmektedir. Bu vesileyle bu sempozyumun hazırlanmasında emeği geçen tüm kurumlara ve bilim adamlarına teşekkür ediyor, sempozyumun hayırlara vesile olmasını diliyorum’ dedi.

Sempozyumda Diyanet İşler Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş “Modern Dünyada Sünnetin Hayata Rehberliği” açılış konferansını verdi.

Erbaş, ‘Konunun önemi bizim için çok önemli. Diyarbakır peygamberler ve sahabeler şehri efendimiz (SAV)’in rabbine irtihalinden 7 sene sonra İslam’la buluşmuş ve bugüne kadar hiç susmamış olan bir İslam şehri olması münasebetiyle bu sempozyumu bu şehirde yapmış olmak bizim için çok değerli’ dedi.

Sempozyum açılış programı; Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Dicle Üniversitesi Genel Sekreteri ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Ali Karakaş, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özçoşar, İlim Yayma Cemiyeti Genel Başkanı Yusuf Tülün, Kayapınar Kaymakamı ve Belediye Başkan V. Ünal Koç’un konuşmalarının ardından sona erdi.

Sempozyum, üç gün çeşitli oturumlarla ve bilim insanlarının katılımı ile devam edecek.