YÖK Anadolu Projesi’nin Tanıtımı Gerçekleştirildi

Üniversitemiz, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) tarafından hayata geçirilen “YÖK Anadolu Projesi” kapsamında İstanbul Üniversitesi ve Erciyes Üniversitesi ile ortak çalışmalar yürütecek.

YÖK Anadolu Projesi ile 2006 yılından sonra kurulan 15 genç üniversite, kıdemli 12 üniversite ile ortak çalışmalar yürütecek.  Gönüllülük esasına dayanan projede; genç üniversitelerin öğrencileri, belirlenen alanlarda kıdemli üniversitelerin hocalarından ders alabilecek, genç akademisyenler de kıdemli üniversitelerin alt yapılarından ve kütüphane imkânlarından faydalanabilecek.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirilen 2020-2021 yılı Yükseköğretim Yıl Açılış Töreni’nde kamuoyu ile paylaştığı “YÖK Anadolu Projesi’nin” tanıtım toplantısına katıldı.

Toplantının açılışında konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, “Yeni YÖK” olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler vererek, YÖK Anadolu Projesi’nin detaylarını paylaştı. YÖK Anadolu Projesi’nin dünya örnekleri ve Avrupa yapılanması incelenerek, üniversitelerin eşleşmeleri temelinde yürütülen, bilimsel ve sosyal etki değeri çok yüksek, ortak akıl ile geliştirilmiş projelerin başında geldiğini ifade eden Saraç, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde bugünkü tanıtım toplantısını takiben hemen bahar yarıyılında başlayacağının müjdesini verdi.

YÖK Başkanı Saraç, YÖK Anadolu Projesi ile kıdemli üniversitelerimizin uzun yıllar içinde inşa etmiş oldukları akademik ve inovatif birikimlerini gelişmekte olan genç üniversitelerimize taşıyoruz” diye konuştu.

​YÖK Başkanı Saraç’ın ardından konuşan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, 2020-2021 akademik yılının açılışında müjdesini verdiği YÖK Anadolu Projesi'nin hayata geçirilmiş olmasından büyük memnuniyet duyduğunu belirtti. YÖK başta olmak üzere, projenin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür eden Erdoğan, geçtiğimiz 18 yılda altyapıya ve insan kaynağına yaptıkları yatırımlar sayesinde Türk yükseköğretim sisteminin bugün gerçekten ileri bir seviyede bulunduğunu söyledi.

"Üniversite gençlerinin, çağın en ileri bilgisiyle donanması bizler ve geleceğimiz için önemlidir"

Gençlerin geleceğimiz için önemine ve yeni kurulan üniversitelerin desteklenmesine dikkat çeken Erdoğan, "Üniversite gençlerinin, çağın en ileri bilgisiyle donanması bizler ve geleceğimiz için önemlidir. Bu amaçla yükseköğretim için belirlenen akademik ve idari kadrolarda yeni kurulan üniversitelerin desteklenmesine özel önem veriyoruz." dedi.

YÖK Anadolu Projesi'nin 2006'dan sonra kurulan üniversiteler arasından seçilen 15'inin, geleneği oluşmuş ve marka haline gelmiş kıdemli 12 üniversitenin insan kaynağı ve altyapısından yararlanmasını hedeflediğini belirten Erdoğan şunları söyledi:

"15 genç üniversitemizin proje kapsamına alınan 63 bölümündeki öğrenciler, bazı dersleri bu 12 üniversitenin kıdemli hocalarından alacaklar. Buradaki amaç eğitimdeki kaliteyi artırmak ve mezun niteliğini yükseltmektir. Aynı şekilde buralardaki genç akademisyenlerin de kıdemli üniversitelerin araştırma altyapılarından, kütüphane imkânlarından yararlanabilmelerini, ortak yayın ve projeler yürütebilmelerini sağlayacağız. Gelişmeye açık bir proje olarak tasarlanan YÖK Anadolu Projesi'nin birinci safhasında elde edilen tecrübeler ışığında 2006'dan sonra kurulan diğer üniversiteleri de bu kapsama dâhil edeceğiz. Burada öne çıkan husus projenin tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak köklü üniversitelerdeki kıdemli öğretim üyelerince yürütülmesidir."

“Katkılarından dolayı Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarımı sunuyorum”

YÖK’ün yeni ve yenilikçi girişimlerle birçok projeye imza attığına dikkat çeken Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı, Yükseköğretimde Dijital Dönüşüm Projesi, YÖK Sanal Laboratuvar projesi ve son olarak YÖK Anadolu Projesine üniversitemizin dahil edilmesi üniversitemiz, ilimiz ve bölgemiz için son derece önemlidir. Üniversitemizin yer aldığı ve yer alacağı projelerde başarılı olmak için elimizden gelen her türlü performansı göstermeye devam edeceğiz. Söz konusu projelerde olduğu gibi Yükseköğretim Kurulu, Cumhurbaşkanımızın himayelerinde üniversitelerimizi desteklemeye ve çağı yakalayan projeleri hayata geçirmeye devam ediyor. Bu düşüncelerle daha iyi bir gelecek için durmadan çalışan ve bizleri hep daha iyisi için destekleyen Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarımı sunuyorum. Yeni YÖK vizyonuyla bizleri daima destekleyen YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın M. A. Yekta Saraç’a ve YÖK Yürütme Kurulu üyelerimize teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.