“DIŞ POLİTİKA, MİLLİ POLİTİKADIR”

Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Bingöl’e gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Üniversitemizde düzenlenen “Girişimci ve İnsani Türk Dış Politikası” konferansında konuştu. İlk kez Bingöl’e geldiğini belirten Çavuşoğlu, “Bingöl’de ve Bingöl Üniversitesi’nde olmaktan gurur duyuyorum. Bingöl, Türkiye’nin en güzel yerlerindendir. Bingöl şehri güzel, ama Bingöl insanı daha güzeldir. Her Bingöllü dış politikayı takip ediyor. Bingöl Üniversitesi de şehirle bütünleşen bir üniversitedir” dedi.

“Türkiye, Küresel Bir Aktör Haline Geldi”

Konuşmasına başlarken Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Bingöl’e selamını ileten Çavuşoğlu,  “Ülkemizin ve milletimizin bir tarihi ve medeniyeti olduğunu unutmayalım. Attığımız her adımdan tarihimizden ve medeniyetimizden ilham alalım. İlham aldığımız şehirlerimizden biri de Bingöl’dür. Coğrafyamıza baktığımızda ülke olarak jeopolitik bir konumdayız. Üç ana kıtanın merkezindeyiz. Dolayısıyla böyle bir merkezi konumdayken çok güçlü olmalıyız. Baktığımızda doğrudan bizi ilgilendiren dünyadaki krizlerin çoğu bu coğrafyada meydana gelmektedir. Bu zorluklara rağmen Türkiye gücünü artıran bir ülke oldu ve küresel bir aktör haline geldi. Büyük ülkenin yükünün de büyük olur. Balkanlar, Kafkaslar, Orta Asya, Karadeniz, Ortadoğu ve Afrika gibi bölgelerde ben de varım demesi zaten şart. Bunu görmezden gelme lüksümüz yok. Dolayısıyla ülke olarak dış gündemimiz çok yoğun. Dış politikamız, milli bir politikadır” şeklinde konuştu.

“Ülkemiz, Dünya haritasında ağırlık merkezine dönüşmüş bir duruma gelmiştir”

Rusya-Ukrayna Savaşı’na değinen Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, “Buralarda savaş var diye diğer ülkeleri ihmal edemeyiz. Önümüzdeki bir hafta içerisinde çoğu Avrupa ülkesi olmak üzere bir dizi ziyaretlerimiz ve misafirlerimiz olacak. Buralardan da Türkiye’den beklenti var. Bu bölgelerde gerginlik çok fazla ve dolayısıyla bütün bu ülkelerin gözü Türkiye’dedir. Çünkü biz ayrım yapmadan tüm ülkelere eşit mesafede yaklaşıyoruz. Sorunları çözmek için çalışıyoruz. Hamdolsun ülkemiz dünya haritasında ağırlık merkezi dönüşmüş bir duruma gelmiştir. Birçok kararlar burada şekil almaya başladı” dedi.

“Dünyadaki gelişmelerin gerisinde kalamayız”

Dünya gündeminin çok yoğun olduğuna dikkat çeken Bakan Çavuşoğlu, konuşmasına şöyle devam etti: “Diplomasi, artık sadece belli bir zümrenin ve siyasilerin tekelinden çıktığı bir dönemdeyiz. Ülke olarak, Bakanlık olarak çok yoğun ve çok katmanlı olduğumuz bu dönemde, Dışişleri Bakanlığı olarak dış politikadaki bizlere yardımcı olacak aktörleri artırmamız lazım. Dış politikayı; parlamenterler, iş insanlarımız, sivil toplum örgütlerimiz, üniversitelerimizle, belediyelerimizle, ülkemizin bütün kamu kurum ve kuruluşlarıyla diğer bakanlıklarımızla beraber uyumlu bir şekilde yürütüyoruz. Diplomaside artık topyekûn diplomasi diyoruz. Dünyadaki gelişmelerin gerisinde kalamayız”

“Bingöl Üniversitesi, tabela Üniversitesi olacak diyenlere inat, büyük bir aile olmuş durumda”

Şehirle bütünleşmiş bir üniversite gördüğünü ifade eden Çavuşoğlu “Bingöl Üniversitesi’ni çok beğendim. Başta Rektörümüz olmak üzere emeği geçen bütün herkese teşekkür ediyorum. Bin 200 çalışanı ve 16 bine yakın öğrencisiyle tabela üniversitesi olacak diyenlere inat büyük bir aile olmuş durumda. Üniversitenin ilk kurulduğu dönemde yol arkadaşım Cevdet Yılmaz’ın çabalarına bizzat şahit oldum, Bingöl’e çok güzel bir şehir üniversitesi kurmuşsunuz, şehirle bütünleşmiş bir üniversite gördüm” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Konferansta selamlama konuşması yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, bugünün kendileri için özel bir gün olduğunu, Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’nu ve beraberindeki heyeti ağırlamaktan mutlu olduklarını dile getirdi. Çapak, konuşmasında ayrıca Üniversite hakkında da kısa bir brifing verdi. Konferans öncesinde ayrıca Bingöl Valisi Kadir Ekinci, AK Parti Bingöl Milletvekili Fevzi Berdibek ve Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan da birer selamlama konuşması yaptılar.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na Bingöl ziyaretinde eşlik eden TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Ak Parti Bingöl Milletvekili Dr. Cevdet Yılmaz, “Dünyanın en önemli coğrafyasında yaşıyoruz. Bu coğrafyada Dışişleri Bakanı olarak çalışmak kolay değil. Kendilerine coğrafyamızda ve küresel dünyada başarılar diliyoruz. Bakanımız 6 dil biliyor. Ama en önemlisi yedinci dili olan gönül dilidir” dedi.

Üniversitemiz Recep Tayyip Erdoğan Kongre Merkezi’nde 14 Haziran Çarşamba günü düzenlenen konferansa Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bingöl Milletvekili Dr. Cevdet Yılmaz, Bingöl Valisi Kadir Ekinci, Ak Parti Bingöl Milletvekili Fevzi Berdibek, Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, kurum müdürleri, akademisyenler, öğrenciler, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Konferans soru- cevap faslı ve plaket takdimi ile sona erdi.