Eğitimde Uluslararasılaşma ve Türkiye Konferansı Gerçekleştirildi

Üniversitemiz Kariyer Planlama Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından ‘Eğitimde Uluslararasılaşma ve Türkiye Konferansı’ düzenlendi.  Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün’ün konuşmacı olarak katıldığı konferans, Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu’nda 14 Mayıs Salı günü gerçekleştirildi.

“Üniversitemize uluslararası öğrencilerin büyük bir kısmı, Maarif Vakfı desteği ve iş birliği ile geliyor”

Programın açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, “Üniversitemiz uluslararasılaşma anlamında birtakım çalışmalar yürütüyor. Kırk iki farklı ülkeden bin civarında uluslararası öğrencimiz var. Bunların sayısını önümüzdeki zamanlarda biraz daha artırmak, üniversitemizin yüzde 10'u kadar olmasını arzu ediyoruz. Üniversitemize uluslararası öğrencilerin büyük bir kısmı Maarif Vakfı desteği ve iş birliği ile geliyor. Maarif Vakfı uluslararası anlamda Türkiye’nin en önemli kurumudur ve dünyanın birçok ülkesinde temsilcilikleri var.  Bundan sonraki süreçlerde de Maarif Vakfı’nın desteğiyle uluslararası öğrencilerimizin sayısını artıracağız. Vakıf, dünyanın farklı yerlerinde ülkemiz adına çok güzel faaliyetlerde bulunuyor. Hocalarımızdan, öğrencilerimizden yurt dışında herhangi bir ülkeye gidenler kolaylıkla Maarif Vakfı'ndan destek alabiliyorlar. Bunlar bizim için çok önemlidir” dedi.

“Büyük medeniyetlerin doğuşunda ve yükselişinde eğitimde uluslararasılaşmanın her zaman var olduğunu görürsünüz”

Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, “Aranızda bulunmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Esasen üniversitede çalışmak demek, biraz dünyalaşmak demektir. Kendi lokal sınırlarını aşmak, ulusal sınırların ötesine geçmek ve dünyadaki gelişmeleri daha yakından takip etmek ve dünya sistemine ya da bilime kendi çapında katkıda bulunmak demektir. Eğitimde uluslararasılaşmak, küreselleşme dediğimiz sürecin bir parçasıdır. Son yıllarda Türkiye'de büyük ölçüde eğitimde uluslararasılaşma süreci başlamıştır.  Bu kapsamda farklı ülkelerin üniversiteleriyle ikili iş birliği yapılmış, çeşitli ülkelere burslu öğrenciler gönderilmiş, yabancı ülkelerden Türkiye'ye öğrenci gelmesini teşvik eden bir dizi faaliyetler ile uluslararasılaşma sürecine ciddi katkılar sağlamıştır. Ama tarihe bakarsanız büyük medeniyetlerin doğuşunda ve yükselişinde eğitimde uluslararasılaşmanın her zaman var olduğunu görürsünüz“ şeklinde konuştu.

Akgün, konuşmasında devamla şunları söyledi: “Güncel kavram ekolojisi yani bilimi teşvik etmek, unutturmamak, dünyayla bütünleşmek için kanallar açmak eğitimdeki uluslararasılaşmanın bir sonucudur. Türkiye son yıllarda gerek ticaretiyle gerek bizim gibi Maarif Vakfı gibi kurumlar ve gerek üniversiteleriyle dünya ile entegrasyonu seçerek yeniden bir bölgesel güç haline gelmeye çalışıyor.”

Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu’nda 14 Mayıs 2024 Salı günü düzenlenen konferansa Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Çapak, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kenan Peker, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Hasan Çiftci ve Prof. Dr. İbrahim Yasin Erdoğan, Genel Sekreter Vekilimiz Doç. Dr. Veysel Turan, dekanlar müdürler, akademisyenler, idari personel ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Konferans soru-cevap faslı ve plaket takdimiyle sona erdi.