I. YENİDOĞAN SEMPOZYUMU YAPILDI

Bingöl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen ve Bingöl İl Sağlık Müdürlüğü tarafından desteklenen “I. Yenidoğan Sempozyumu” 17-18 Mayıs 2022 tarihlerinde Bingöl Devlet Hastanesi konferans salonunda hibrit olarak gerçekleşti. Sempozyumda özellikle yenidoğan bebeklerde; bireyselleştirilmiş gelişimsel bakım, yenidoğanda bakım, etik, malpraktis, ağrı yönetimi, yanidoğanın değerlendirilmesi, güvenliği, mahremiyeti gibi özel ve hassas konular ele alındı.

Bingöl’de ilk kez düzenlenen “I. Yenidoğan Sempozyumu”na  Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Bingöl İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mehmet Emin Gündoğdu, Bingöl Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı, Bingöl Devlet Hastanesi ve Bingöl Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimleri ve Sağlık Hizmetleri Müdürleri, Bingöl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi yöneticileri, Bingöl Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu yöneticileri, sekiz farklı üniversiteden akademisyen, çok sayıda hemşire, hekim, ebe ve öğrenci katıldı.

“Sempozyum, saha ve akademik camiayı toplum yararına getiren bir etkinlik oldu”

Sempozyumun açılışı programında konuşan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, ‘I. Yenidoğan Sempozyumu’nun Bingöl’de üniversite kampüs alanı dışında icra edilen ilk bilimsel etkinlik olduğunu belirterek, sempozyumun, toplum yararına düzenlenen bir program ve halk sağlığının geliştirilmesine katkıda bulunan aynı zamanda akademi ile sahanın bütünleşmesini sağlayan çok yararlı bir etkinlik olduğunu söyledi.  Özellikle Covid-19 pandemisi ile sağlık profesyonellerine olan ihtiyacın farkına varıldığını söyleyen Çapak, yetişmiş nitelikli ve donanımlı sağlık bakım profesyonellerinin artmış iş yüküne rağmen fedakârca ve özveri ile çalışarak bunun üstesinden gelebildiğine dikkat çekti.  Çapak, konuşmasında ayrıca, bunun bilimsel etkinliklerin sayı ve nitelik olarak çoğalmasının ayrıca üniversitenin bölgemizin kalkınmasına katkısının arttırılması anlamında çok önemli olduğuna vurgu yaptı.  Rektör Çapak, sempozyumun düzenlenmesinde ön ayak olan başta Bingöl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanına, Hemşirelik Bölümü Öğretim elemanlarına, Bingöl İl Sağlık Müdürüne, İl Sağlık Müdürlüğü çalışanlarına, sempozyuma ev sahipliği yapan Bingöl Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi ile Bingöl Devlet Hastanesi yönetimi ve çalışanlarına teşekkür etti.

“Bingöl’de yenidoğan bebek ölüm oranları azalıyor”

Bingöl İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mehmet Emin Gündoğdu Bingöl’de yıllar öncesinde yenidoğan bebek ölüm oranlarının yüksek olduğunu ancak günümüzde giderek azaldığına dikkat çekerek, bu gibi etkinliklerin farkındalık oluşturmasının yanı sıra sağlık bakım profesyonellerinin bilgilerinin güncellenmesi ve bakım kalitesinin artarak bebek ölüm oranlarının daha da azalmasına katkıda bulunacağını söyledi.

Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Vekil Dekanı Prof. Dr. Ramazan Solmaz, sempozyumu düzenleyen Hemşirelik Bölümü öğretim elemanlarına, Bingöl Üniversitesi yönetimine ve özelde Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak’a, sempozyuma ev sahipliği yapan Bingöl Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi ve Bingöl Devlet Hastanesi yönetimi ve çalışanlarına, Bingöl İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mehmet Emin Gündoğdu’ya teşekkür etti

Onursal başkanlığını Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak ile İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mehmet Gündoğdu’nun yaptığı sempozyumun düzenleme kurulu başkanlığını ise Üniversitemiz Öğretim Üyesi Dr. Suat Tuncay yaptı.

Hibrit şekilde gerçekleştirilen sempozyuma Üniversitemizin yanı sıra, Atatürk Üniversitesi, Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi ve Munzur Üniversitesi’nden konuşmacı akademisyenler yer aldı.