II. Uluslararası Arıcılık Araştırmaları ve Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma Stratejileri Kongresi Başladı

Arı ve arı ürünleri ile endemik bitkiler alanında pilot üniversite seçildikten sonra yaptığı çalışmalar ile bölgesel kalkınma, Bingöl balının markalaşması, kalitesi ve miktarının artırılması için önemli çalışmalar yürüten Bingöl Üniversitesi, “Uluslararası Arıcılık Araştırmaları ve Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma Stratejileri Kongresi” ile 200’e yakın bilim insanını Bingöl’de buluşturdu.

Bingöl Üniversitesi Pilot Üniversite Koordinasyon Merkez Birimi (PİKOM) tarafından organize edilen “II. Uluslararası Arıcılık Araştırmaları ve Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma Stratejileri Kongresi” başladı. Recep Tayyip Erdoğan Kongre Merkezinde düzenlenen ve üç gün boyunca sürecek olan kongrenin açılış programına; Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Cemil Başpınar, Üniversitemiz Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Çiftci, Prof. Dr. İbrahim Yasin Erdoğan, Genel Sekreter V. Öğr. Gör. Mesud Öğmen, Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Abdulvahap Yoğunlu, Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Burhan Bahadır, Bingöl İli Arı Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Mehmet Ali Aba, akademisyenler, kurum amirleri, arıcılar ve çok sayıda vatandaş katıldı. 75 tebliğin sunulacağı kongreye, 200’e yakın bilim insanı ve araştırmacı katılım sağladı.

Binlerce Çeşit Bitkisiyle Arı ve Arı Yetiştiriciliğinde Önemli Bir Coğrafi Konuma Sahibiz

Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan açılış konuşmasında programın hayırlara vesile olmasını dileyerek konuşmasına şöyle devam etti: “Arıcılık ilimizin ekonomisinde çok önemli bir paya sahiptir. Binlerce çeşit bitkisiyle arı ve arı yetiştiriciliğinde önemli bir coğrafi konuma sahibiz. Arıcılığı ilimizde öncü sektörlerden biri haline getirmeliyiz. Çeşitli platformlarda derece alan Bingöl balının bir taraftan katma değerini artırırken, diğer taraftan da markalaşması için çaba harcamalıyız. Bu tür çalışmalar hem ilimizin tanıtımı hem de istihdam açısından oldukça önemlidir. Bu konuda yapmış olduğu çalışmalarla Bingöl balına değer katan, tanıtımını yapan, gelişimini sağlayan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak ve ekibine çok teşekkür ediyorum” dedi.

“Bölgesel Kalkınmanın En Önemli Kaynağı Bilgidir”

Açılış konuşmasında, ‘Böyle programla karşınızda olmak bizim için heyecan verici’ diyen Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Çapak: “2016 yılında başlayan bir süreç devam ediyor. Bölgesel Kalkınma ve Misyon Farklılaşması ile Üniversitemiz pilot üniversite seçilince, bölgesel kalkınma ile ilgili bilgi üretmek için ekibimizle beraber özel çaba içerisinde olduk ve özellikle arı ve arı ürünleri üzerinde yoğunlaştık. Bu konuda bilgi üretmeye çalışıyoruz. Hocalarımızla, öğrencilerimizle bilgi üretme çabasındayız. Dolayısıyla bölgesel kalkınmanın en önemli kaynağının bilgi olduğunu düşünüyorum. Bu bilgilerin neticesinde dört yıllık çalışmayla ‘Bingöl Balı Coğrafi İşaret’ başvurumuz Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından onaylandı, Bingöl Balını tescillemiş olduk” dedi.

“Sadece Arı ve Arı Ürünleri Alanında Değil Birçok Alanda Çalışmalar Yapıyoruz”

Konuşmasının devamında Rektör Çapak: “Üniversitemiz merkeze her ne kadar arı ve arı ürünlerini alsa da birçok alanda bölgesel kalkınma ile ilgili çalışmalar yürütmektedir. Bunlardan biri Veteriner Fakültemizin yapmış olduğu çalışmalar ve hayvan hastanesi. Burada her türlü hayvan ile ilgili çalışmalar yapılmaktadır. Önümüzdeki günlerde keçi ve keçi ürünleri ile ilgili AR-GE çalışmaları yapılacaktır. Ziraat Fakültemiz dış paydaşlarımızla iş birliği içerisinde çalışmalar yapmakta. Özellikle SÜTAŞ’la çok güzel çalışmalar yapmaktalar. Bingöl balı ve sütü bir araya getirerek, balımızın tanıtımını yapmış oluyorlar. Böylelikle sadece arı ve arı ürünleri alanında değil, birçok alanda çalışmalar yapıyoruz.

Bu vesileyle bizlere her aşamada katkı sunan, destek olan ve yardımlarını esirgemeyen sayın bakanımız Cevdet beye, vekilimiz Feyzi beye Sayın Valimize, Belediye başkanımıza, Fırat Kalkınma Ajansına, DAP başkanlığına, ekip arkadaşlarıma, arıcılarımıza, STK’larımıza, basın mensuplarına, bizleri yalnız bırakmayan öğrencilerimize ve Bingöl halkına teşekkür ediyorum” şeklinde açıklamalarda bulundu.

“Kongremizin Mutluluğunu ve Heyecanını Yaşıyoruz”

Kongre Başkanı Doç. Dr. Nusret Özbay açılışı konuşmasında: “Üç yıl aradan sonra ikincisini gerçekleştirdiğimiz kongremizin mutluluğunu ve heyecanını yaşıyoruz. Üç gün sürecek kongrede; Arı ve Arı Ürünleri, Bitki ve Doğal Kaynakları Yönetimi ve Kalkınma ve İhtisaslaşma ile ilgililer bildiriler olacaktır. Kongremizde hem yüz yüze hem de çevrim içi şeklinde, toplamda 75 bildiri olacaktır. Kongre düzenleme aşamasında bizlere desteğini hiçbir zaman esirgemeyen Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Çapak ve mesai arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum” dedi.

Coğrafi İşaretin Bingöl İline Hayırlı Olmasını Temenni Ediyorum

Kongreye katılım sağlayan Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Cemil Başpınar, konuşmasında: “Bingöl Üniversitesi kabına sığmayan, sürekli büyüyen, yaptığı çalışmalarla adından söz ettiren bir üniversite oldu. Bingöl balı coğrafi işaret belgesi başvurusunda Bingöl Üniversitesi hocalarımızla irtibat halindeydik. Patent tescil sürecinin çalışmasına şahit oldum. Patent başvuru sürecinde heyecanla ve güçlü bir şekilde çalıştıklarını gördüm. Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak ve ekip arkadaşlarını bu başarılarından dolayı tebrik ediyorum. Bu coğrafi işaretin Bingöl iline hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

Program esnasında Bingöl balının ‘Coğrafi İşaret Tescil Belgesi’ Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Çapak’a takdim edildi.

Kongrede paylaşılacak sunumlar ileriki dönemlerde kitaplaştırılacaktır.