ÜNİVERSİTEMİZ ZAZA EDEBİYATININ ÇINARI MOLLA MUHAMMED ALİ HUNİ’Yİ AĞIRLADI

Bingöl Üniversitesi Zaza Dili ve Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen söyleşide Klasik Zaza Edebiyatının en üretken şairlerinden biri olan Molla Muhammed Ali Huni misafir edildi.

Bingöl Üniversitesi Fuat Sezgin Konferans Salonunda düzenlenen söyleşide Bingöl Üniversitesi öğretim elemanlarından Murat Varol ile yazar Abdullah Narin; Molla Muhammed Ali Huni ile onun hayatı, şahsiyeti ve Zazaca eserleri hakkında konuştu.

Söyleşide 1950’li yıllardan itibaren Zazaca yazmaya başladığını ifade eden Molla Huni; “Gençlik yıllarımda Molla Ehmedê Xasi adında bir Zaza’nın mevlit yazdığını duydum. Onu, mevlidini temin etmek için ziyarete gittim. O ziyarette Molla Xasi benim sırtımı sıvazladı ve inşallah sen de Zazaların bir şairi olacaksın dedi. Ben de onun bu duasının hürmetine o tarihlerden itibaren Zazaca yazmaya başladım. Önceleri kasideler yazdım, sonra da mevlit, peygamberlerin hayatı başta olmak üzere birçok eser kaleme aldım” dedi.

90 küsür yaşında olan ve hâlâ da Zazaca yazmaya devam eden Molla Huni, gençlere de Zazaca yazmaları, okumaları ve konuşmaları gerektiğini tavsiye ederek; “Zazaca çok geniş bir lugata sahip ve çok güzel bir dil. Ancak bu güzel dilimizi çok ihmal ettik. Zazaca’yı hayatın her alanında kullanarak, onu geleceğe taşımamız gerekir” diye belirtti.

Etkinliği düzenleyen Zaza Dili ve Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Öğr. Üyesi Dr. Ayetullah Karabeyeser, Molla Huni’nin Zazaca’nın önemli yazarlarından biri olduğuna değinerek, “Molla Huni, gençlik dönemlerinden başlayarak Zazaca yazmaya başlamış, 70 yıldır aralıksız bir şekilde bu yazma sürecini devam ettirmiş önemli bir klasik edebiyat şairimizdir. Bu önemli yazarımızı üniversitemizde ağırlayarak hayatını ve yazdıklarını kendisinden dinlemek istedik. Etkinliğin düzenlenmesi noktasında yardımlarını esirgemeyen Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

Program sonrasında Molla Huni ve beraberindekiler Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak’ı makamında ziyaret etti.

Molla Huni’yi Üniversitemizde ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu dile getiren Rektör Çapak, “Molla Huni gibi değerli büyüklerimiz bizlere yol gösteren birer meşale gibidir. Bizler her zaman onların hayat tecrübelerinden, yaşadıklarından yararlanmak istiyoruz. Böylesi bir ziyarette Molla Huni gibi bir âlim ve şairi ağırlamaktan memnuniyet duyduk” dedi.

Ziyaretin sonunda Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak tarafından, Zaza diline verdiği katkılardan ve söyleşi programına katılımından dolayı Molla Muhammed Ali Huni’ye plaket takdim edildi.